ثبت نام / ورود

ثبت نام

This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and Terms of Service apply.

همه چیز درباره ی پیـــــانو

تاریخچه

پیانو در سال ۱۷۰۰ توسط بارتولومئو کریستوفوری ساخته شد. این ساز به طور کامل توسط فردی به نام سباستین اردهارد بهبود بخشیده شد. اما اختراع جدید کریستافوری تا حدود یک دهه تقریباً ناشناخته ماند تا اینکه در سال ۱۷۱۱یک نویسنده ایتالیایی مقاله ای درباره ی ان نوشت که بعدها به زبان المانی ترجمه و به صورت گسترده منتشر یافت. قبل از اختراع پیانو ساز قدیمی تری به نام هارپسیکورد استفاده میشد.

قبل از اختراع پیانو ساز قدیمی تری به نام هارپسیکورد استفاده میشد.

 تفاوت عمده و مهمی که پیانو با سازهای مشابه قبل از خودش داشت آن بود که در سازهای مشابه قبلی، شدت صدای حاصل از فشرده شدن یک کلاویه، مستقل از شدت ضربهٔ واردشده بر کلید، مقداری ثابت بود، اما در پیانو نوازنده قادر بود با ملایم ضربه زدن به کلیدها صدایی نرم‌تر ایجاد کند، یا با ضربات محکم‌تر صدایی درشت‌تر با پیانو تولید کند .همین ویژگی باعث شد که به سرعت پیانو مورد توجه آهنگسازان قرن هجدهم میلادی قرار بگیرد. پیانو های اولیه ظاهر و صدایی شبیه هارپسیکورد داشتند و در واقع مخترع پیانو یک هارپسیکورد ساز بود که در تلاش برای بالا بردن مکانیسم های هارپسیکورد بود تا این ساز قادر به تولید صدا با شدت های گوناگون باشد. در نهایت با مورد توجه قرارگرفتن هارپسیکورد جدید این ارتقا منجر به ایجاد ساز جدیدی شد که فورته پیانو نام گرفت و به مرور زمان به شکل امروزی پیانو درآمد و آنچه که ما امروزه به عنوان پیانوی مدرن می‌شناسیم از اواسط قرن نوزدهم ظاهر شده‌است.

نام این ساز در ابتدا گراوی چمبالو کل پیانو ا فورته بوده‌است، که از دو قسمت پیانو به معنی ملایم و فورته به معنای صدای بلند و رسا تشکیل شده است و منعکس کننده ی توانایی ساز برای تولید صداهای گوناگون است

نحوه ی صدادهی

چکش‌های پیانو به واسطه مجموعه‌ای از اهرم‌های ظریف به کلیدهای پیانو متصل می‌شوند. به مجموعه این اهرم‌ها و چکش‌ها،به مجموعة این اهرم‌ ها و چکش ‌ها عملگر یا اکشن می گویند. وظیفة این مجوعه، افزایش شتاب چکش ‌ها هنگام برخورد به سیم‌ هاست. به طور معمول سر چکش‌ ها بوسیلة لایه ‌ای از نمد پوشانده می ‌شود تا کیفیت صدای پیانو را بهبود ببخشد.

 پیانو معمولا دارای یک محافظ چوبی دور کیبورد و سیم های فلزی است. فشار دادن یک یا چند کلید روی کیبورد باعث می شود که چکش به سیم ها ضربه بزند. چکش بعد از ضربه به سیم به جای اول خود بازمی گردد. و سیم ها همچنان در فرکانس رزونانس خود ارتعاش می کنند. این ارتعاشات از طریق پل به ساند بورد منتقل می شود که انرژی آکوستیک را تقویت می کند؛ هنگامی که کلید رها می شود، دمپر ارتعاش سیم ها را متوقف می کند وصدا را خاتمه می دهد یا به اصطلاح خفه می کند. چکش ها در بخش میانی به سه سیم و در بخش باس به یک یا دو سیم برخورد میکنند. برای کوک شدن ساز تک تک این سیم ها باید به فرکانس مورد نظر برسند. 

اجزای سازنده پیانو:

پدال

 پیانو دارای سه پدال میباشد. پدال سمت راست دمپر نام دارد. پدال میانی در پیانوهای رویال سوستناتو، و در پیانوهای اکوستیک دیواری سوردین نام دارد و در این دو پیانو دارای عملکرد متفاوتی است. پدال سمت چپ نیزپدال سافت و یا اونا کوردا نام دارد.

پدال دمپر

دمپر؛ بالشتک های نمدی کوچکی هستند که مقابل تمام سیم ها قرار گرفته اند و به محض اینکه نوازنده کلاویه را رها میکند، با قسمت نمدی دمپر بر روی سیم قرار می ‌گیرد و به این طریق لرزش و صدای ادامه دار سیم از بین می رود و صدا قطع میشود. در این صورت صدای نت های بعدی کاملا قابل تشخیص میشود

با گرفتن پدال دمپر،دمپرها از سیم ها جدا شده و صدا قطع نمی شود مگر آنکه پایتان را از روی پدال پیانو بردارید. که در این حالت صدا به تدریج قطع می شود. این را هم بدانید که لازم نیست هر بار که یک نت را می زنید این پدال پیانو را بگیرید چون هر کلاویه دمپر خودش را دارد. بیشتر نوازنده ها به جای پدال دمپر از کلمه “پدال” استفاده می کنند چرا که از پر کاربردترین و محبوب ترین پدال پیانو می باشد

پدال سوستنوتو یا پدال میانی

خیلی از پیانوها این پدال را دارند البته ممکن است برخی نداشته باشند. این پدال پیانو فقط یک نت خاص یا گروهی از نت ها را نگه می دارد و بقیه ی نت ها حالت معمولی صدا می دهند، بر خلاف پدال دمپر که صدای همه ی نت هایی که می نوازید را طولانی تر می کند. زمانی که این پدال پیانو را می گیرید و یک نت اجرا می کنید چیزی که می شنوید فقط صدای ماندگار آن نت است. شاید به همین دلیل است که خیلی از سازندگان پیانو صرفه جویی کرده و این پدال را حذف می کنند. یکی از ویژگیهای مفید این پدال این است که شما معمولا می توانید آن را به سمت چپ قفل کنید تا مجبور نباشید در طول جلسه تمرین تمام آن را نگه دارید. به این صورت زمانی که می خواهید برای چند خط متوالی از این پدال استفاده کنید کافی است آن را به سمت چپ برده و قفل نمایید.

این پدال در پیانوهای رویال و دیواری کارکرد متفاوت دارد. در پیانوهای دیواری این پدال یک پرده ی نمدی را بین چکش و سیم ها قرار می دهد تا صدا آهسته تر به گوش برسد و در پیانوهای رویال با نگه داشتن این پدال میتوان چند نت را برای پایدار بودن صدا انتخاب کرد پس  از برداشتن پا از روی پدال نت های انتخاب شده به صورت ممتد خواهند ماند در حالی که نت های دیگری که می نوازید خاتمه پذیر خواهند بود..

پدال کم صدا یا پدال نرم

این پدال که در سمت چپ قرار دارد به سادگی باعث کاهش حجم صدا می شود. با این حال قصد واقعی این پدال نیز تغییر رنگ و حجم صدا میباشد. در اصطلاح موسیقی به آن پدال نیم ضربه نیز می گویند. کار این پدال به این صورت است که، با گرفتن این پدال چکش ها به سیم ها نزدیک تر شده و لذا از شدت ضربه به سیم یا سیم ها می کاهد. در نتیجه شدت صدای حاصله کمتر و همچنین کیفیت و جنس صدای ساز نیز تغییر می کند.

پدال نرم، پدال سوم پیانو است. که با فشار دادن این پدال پیانو، چکش ها به سیم ها نزدیک تر از حالت عادی می شوند. و چکش ها برای ضربه زدن به سیم ها، فاصله کمتری را طی می ‌کنند که این موضوع باعث میشود تا ضربه ها نرم تر و در نتیجه صدا نرم تر و خفه تر از حالت عادی اجرا شود. از این نوع پدال برای ایجاد حالت های صوتی و تونالیته های خاص استفاده میشود.

صفحه کلید یا کیبورد 

شامل کلاویه های سیاه و سفید می باشد

جعبه ی ساز

متشکل از قاب های فلزی، سیم ها، سیمگیر، گوشی ها ،چکش ها و مکانیزم میباشد. جنس سیم ها در بخش باس از جنس مس و در سایر بخش ها از جنس فولاد است.